Arhiv novic

Viasat Nature, Explore in History dokumentarci v februarju

 Viasat Nature: Vzpon sesalcev
V nedeljo, 7. februarja, ob 13:00
Št. epizod: 1 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ naravni svet
Izvirni naslov: Rise of the Mammals
Leto: 2020

Pred 66 milijoni let je asteroid izbrisal dinozavre z obličja Zemlje in sledil je slabo poznan proces, v katerem so njihovi potomci - sesalci - zapolnili nastalo praznino in zavladali svetu. Nova zakladnica fosilov razkriva dramatično novo sliko o tem, kako so bitja v velikosti podgane pridobila na velikosti in se razvila v celo paleto različnih vrst - od gepardov do netopirjev ter od kitov do človeka - ki danes vladajo Zemlji.

Viasat Nature: Veterinar iz Yorkshira
Premierno vsak večer med tednom, od ponedeljka, 1. februarja, ob 20:00
Sezona: 9
Št. epizod: 10 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ živali/ narava
Izvirni naslov: The Yorkshire Vet
Leto: 2019

Serija "Veterinar iz Yorkshira" spremlja dramo, smeh in solze v dveh veterinarskih klinikah. Peter Wright, ki se je uril pod okriljem svetovno znanega veterinarja Jamesa Herriota, zdaj vodi kliniko svojega nekdanjega mentorja v Thirsku. Njegov nekdanji partner Julian Norton medtem deluje v bližnjem Boroughbridgu. Mešana praksa postaja čedalje bolj redka, toda ob pomoči njunih predanih ekip veterinarjev in medicinskih tehnikov, Peter in Julian skrbita za priljubljene in eksotične hišne ljubljenčke, rejne živali in divje živali. Pri delu srečujeta tudi številne razgibane karakterje, od otrok in prijaznih starejših dam do nepozabnih rejcev iz Yorkshira, ki so brez dlake na jeziku.


Viasat Nature: Tematski blok
Viasat Nature: Prazgodovinska sezona
Vsako nedeljo, od 7. februarja, ob 13:00
Odpravljamo se pod zemljo, globoko v zemljino notranjost, da bi poiskali artefakte in dokaze, ki bi nam omogočili potovati nazaj skozi čas v prazgodovinsko obdobje, ko so dinozavri romali na zemlji, kiti hodili po kopnem in ko so bili sesalci še v razvojni fazi. Strokovnjaki bodo s pomočjo fosilov odkrili nove namige o tem, kakšen je bil naš svet in kako je postal takšen, kot ga poznamo danes.

Viasat Nature: Ko so kiti hodili
Premierno od nedelje, 14. februarja, ob 13:00
Sezona: 1
Št. epizod: 2 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ naravni svet
Izvirni naslov: When Whales Walked
Leto: 2019

Gre za najbolj znamenite živali na Zemlji - kiti in ptice roparice, krvoločni krokodili in veličastni sloni. Od kod so se vzele te izjemne živali? Podajamo se na globalno avanturo, da bi poiskali odgovor. Od Vancouvra do Madagaskarja in več milijonov let v preteklost, da bi razvozlali starodavne zgodbe teh bitij. Na poti bomo srečali izjemne starodavne živali, od pritlikavih slonov do krokodilov, ki bi zasenčili vse danes živeče plazilce, ter prednika kitov, ki je hodil po štirih nogah.

Viasat Explore: Vikingi ledenih voda
Premierno od četrtka, 11. februarja, ob 21:45
Sezona: 1
Št. epizod: 8 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ resničnostni/ ribolov
Izvirni naslov: Ice Vikings
Leto: 2020

Vstopamo v svet, ki ni bil še nikoli predstavljen na televiziji. Gre za komercialno industrijo ribolova na ledu Winnipeškega jezera, kjer potomci islandskih Vikingov tekmujejo s časom, da bi spravili svoj ulov do obrežja, še preden led popusti. Te edinstvene žene in možje so soočeni s snežnimi viharji, krhkim ledom in vsesplošno nevarnostjo pri lovu s tradicionalnimi metodami, ki so se jih naučili od svojih prednikov. Ribolov na ledu velja za enega najnevarnejših poklicev na svetu, kar še posebej velja za eno najbolj nepredvidljivih okolij na planetu: Winnipeško jezero. Na kocki je veliko denarja in na led se vsako zimo poda več kot 700 ljudi. Ti vikingi ledenih voda tako tvegajo svoja življenja za sleherno ribo in zaslužek.

Viasat Explore: Tematski blok: Turbo sobote
Vsako soboto, od 6. februarja, ob 10:45
Na programu Explore sobote pridobivajo "turbo naboj" z maratoni najboljših avtomobilističnih oddaj. Ti posamezniki gojijo veliko strast do svojih avtomobilov. Bodisi brskajo po zapuščenih garažah in odpadih po pozabljenih oz. izgubljenih draguljih, ali pa iščejo kupčije na dražbah. Imajo oči, znanje in izkušnje, da spremenijo avtomobil in situacijo v svojo korist.


Viasat History: Vatikan - Brezčasno mesto papežev
V nedeljo, 7. februarja, ob 21:00
Št. epizod: 1 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ religija
Izvirni naslov: Vatican - The Timeless City of Popes
Leto: 2020

Vatikan: kar se je začelo s preprosto grobnico je skozi 2.000 let preraslo v sveti sedež krščanstva in danes velja za enega najbolj obiskanih muzejev na svetu z neprecenljivimi kolekcijami umetniških del, rokopisov in drugih artefaktov. V oddaji predstavljamo, kako so se cerkev, palača ter okoliške stavbe in vrtovi razširili skozi čas na pobudo vizionarskih papežev. Gre za zgodbo, kjer se srečajo religija, politika, umetnost in znanost, da bi uveljavili versko avtoriteto in služili kot duhovna referenca. Zgodovinarji analizirajo Vatikanske bogate arhive po nedavnih obnovah in izkopavanjih. Vatikan tako odpira vpogled v nove nedotaknjene skrivnosti in razkriva fascinantno zgodovinsko sago.


Viasat History: Tematski blok: Borbene sobote
Vsako soboto popoldan, od 6. februarja, ob 16:30
Ob premieri druge sezone serije 'Vojne tovarne' si oglejte tudi najbolj odločilne bitke 2. svetovne vojne ter odkrijte dejstva in številke o najzloglasnejši vojaški artileriji. Pridružite se nam vsako soboto v februarju.


Viasat History: Vojne tovarne
Premierno vsak večer med tednom, od ponedeljka, 8. februarja, ob 21:00
Sezona: 2
Št. epizod: 8 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski/ tehnologija
Izvirni naslov: War Factories
Leto: 2020

Morda se sliši nenavadno, toda sodobne vojne se ne dobiva z bitkami, pač pa s tovarnami. Pri sodobnih vojnah se gre predvsem za proizvodnjo. Stran, ki je zmožna proizvesti več, bo praviloma izšla kot zmagovalec. V seriji predstavljamo, kako sta prva in druga svetovna vojna potekali - in bili dobljeni - ne v jarkih in s pastmi za tanke na bojiščih na Somi, Normandiji ali Kursku, temveč v tovarnah in proizvodnih obratih Velike Britanije, Rusije in ZDA. Gre za nepovedano zgodbo o vojni proizvodnji in o tem, kako so zavezniki zasenčili nasprotnika z masovno proizvodnjo in kako so te tovarne ne le krojile potek vojne, pač pa hkrati postavile temelje sodobnega sveta.


Viasat History: Vzpon imperijev: Osmansko cesarstvo
Premierno vsak večer med tednom, od ponedeljka, 15. februarja, ob 21:55
Sezona: 1
Št. epizod: 6 x 60 min
Žanr: Dokumentarni/ zgodovinski
Izvirni naslov: Rise of Empires: Ottoman
Leto: 2020

Izvorna zgodba o sultanu Mehmedu II. in vzponu Osmanskega cesarstva, predstavljena na podlagi epskega obleganja Konstantinopla in njegovega padca maja leta 1453. Zgodba se začne leta 1451, v času cesarja Konstantina XI., vladarja Vzhodnega rimskega cesarstva. Prestolnica Konstantinopel in kopica še stoječih postojank je vse, kar je ostalo od nekdaj mogočnega 1.100-letnega imperija. Dolgoletni sovražniki Rimljanov so Osmani, ki jih vodi sultan Murat II. Po njegovi smrti leta 1451 njegov 19-letni sin Mehmed II. postane najmlajši sultan hitro rastočega imperija. Njegov življenjski cilj je zasedba Konstantinopla - novega Rima - in na podlagi te osvojitve ustvariti svetovni imperij.





















osmrtnice smrtovnicejastuci