Arhiv novic

Viasat History: Baje – Rimska Atlantida

 Posebna oddaja, ki razkriva potek restavriranja ter zaščito
največjega podvodnega arheološkega najdišča na svetu …


Nekoč bleščeče mesto Baja, ki je leta 100 pred našim štetjem pokrivalo območje trikrat večje od Pompejev in se nahaja 15 km od Neaplja, je veljalo za najslavnejše počitniško letovišče starodavnega sveta. Baja je zdaj največje podvodno arheološko najdišče na svetu, ki simbolizira lepoto in pregreho ter počasi tone pod morsko gladino. Mehanski in biološki vpliv morja sčasoma uničuje to območje svetovne dediščine in zato strokovna skupina znanstvenikov in tehnikov dela 24 ur na dan, da bi zaščitila potopljene ostanke. V enkratni posebni oddaji programa Viasat History, Baja – Rimska Atlantida, ki bo na sporedu v petek, 20. maja, ob 21:00, bodo gledalci ekskluzivno spoznali potek zapletenih operacij, saj je v dokumentarnem filmu zabeležena vsaka faza dela.


Baja se nahaja v središču zaliva Pozzuoli, na eni strani jo obkroža pristanišče Puteoli (antični Pozzuoli), na drugi pa pristanišče Capo Miseno. Obe pristanišči sta se ponašali z ogromnim prestižem; prvo je bilo živahno središče rimske trgovine, kjer je lahko pristalo več kot 1000 ladij letno, ki so prestolnico oskrbovale s hrano in dragocenimi redkostmi eksotičnega vzhoda. V drugem pa je bila nameščena cesarska flota, ki je ščitila interese celotnega zaliva. Na najdišču razkrivajo monumentalna zdravilišča in javne hiše, ki so jih obiskovali bogati dopustniki. Ni naključje, da so si tu tudi cesarji, na primer, Cezar, Neron, Mark Avrelij in Hadrijan, uredili svoje cesarske rezidence, da bi se vanje zatekli pred podivjanim življenjem v prestolnici. In zato ni čudno, da so ravno v Pozzuoliju zgradili amfiteater veliko pred najbolj znanim rimskim Kolosejem.


Toda tolikšen sijaj ima slabo stran: bradizeizem. Celotno območje Flegrajskih polj deluje kot zamašek supervulkana, trenutno enega najnevarnejših na svetu. Toda v Baji so uživali v toplih hidrotermalnih vodah, ne da bi vedeli, da bodo prav te povzročile njeno počasno izginotje pod morsko odejo. Danes so potopljeni ostanki zaščiteni z arheološkim parkom, ki predstavlja novo vrsto podvodnega turizma. Toda vpliv morja škoduje starodavnemu mestu in skupina znanstvenikov ter tehnikov se je združila, da bi zaščitili potopljene ostanke.


Restavratorji Centralnega inštituta za restavriranje v Italiji uporabljajo pionirske tehnike in hidravlične vrste cementov, ki so jih preskušali v svojih laboratorijih. Med posameznimi fazami obnove biologi zbirajo vzorce, da bi lažje razumeli, kako upočasniti postopno propadanje potopljenih struktur. Arhitekti in arheologi sproti mapirajo in raziskujejo najdišče, ki še ni izdalo vseh svojih skrivnosti in čudes, skritih na morskem dnu. Doslej so razkrili le okoli 30 % tamkajšnjih zakladov.


V tem dokumentarnem filmu je prikazano izjemno in marljivo delo restavratorjev ter preostanka ekipe, ki rekonstruira tudi življenje, zgodovino in skrivnosti potopljenih mest: Baje, Pozzuolija in Misena – nekoč razkošnega in samozavestnega kotička rimskega cesarstva.


Dokumentarni film Baja – Rimska Atlantida bo na sporedu programa Viasat History po srednji in vzhodni Evropi ekskluzivno predvajana v petek, 20. maja ob 21:00 uri.





















osmrtnice smrtovnicejastuci