Arhiv novic

Viasat History: Hitler, odštevanje do vojne

 Kronika 18. mesecev pred drugo svetovno vojno v treh epizodah
HITLER: ODŠTEVANJE DO VOJNE

 

12. marca 1938 je Adolf Hitler s svojimi nacističnimi četami prestopil nemško mejo in si priključil Avstrijo. To je bil trenutek, ko se je začelo odštevanje do druge svetovne vojne. Vojna, ki je ne bi bilo brez odločitev in dejanj, ki jih je sprejel Hitler v tem ključnem obdobju.

 

Da bi razumeli, kako se je to zgodilo, moramo razumeti tudi njega. V tej seriji bo prikazana zgodba, ki se je odvijala teh 18 mesecev, od 12. marca 1938 do 3. septembra 1939, na popolnoma nov način – skozi Hitlerjeve oči. Ekipa vodilnih mladih zgodovinarjev raziskuje, kaj je Hitler počel iz dneva v dan, teden za tednom, in razkriva, kako je ta ustrahovalec, hazarder in manipulator pripeljal svet na rob propada.

 

V prvi epizodi preučujemo Hitlerjeve začetke in kako je lahko postal tako zelo priljubljen v Nemčiji. Epizoda razlaga priključitev Avstrije in Hitlerjeve načrte za okupacijo celotne Češkoslovaške. Druga epizoda obravnava Hitlerjevo manipulacijo z Veliko Britanijo in Francijo po njegovi priključitvi Avstrije in načrte za Češkoslovaško, ki jih je oblikoval. Ta epizoda prav tako podrobneje obravnava porast antisemitizma v Nemčiji in Kristalno noč, ki je bila uvod v holokavst.

 

V tretji epizodi spoznamo, kako se je svet prebudil in spoznal grožnjo, ki sta jo predstavljala Hitler in nacistična stranka. Hitler se je zdaj osredotočil na Poljsko, veliko državo, za katero je menil, da bi si jo moral podrediti. V upanju, da se bo ubranil pred Francijo in Veliko Britanijo, je v svojih načrtih za okupacijo Poljske Hitler sklenil zavezništvo s Sovjetsko zvezo. Toda Francozi in Britanci so mu dali vedeti, da bodo Poljakom stali ob strani. Hitlerja nič od navedenega ni odvrnilo, zato je napadel Poljsko, kar je sprožilo drugo svetovno vojno in v vojno pahnilo tudi ves preostali svet.

 

Zgodovinarji, ki so delili svoje strokovno znanje, so profesor Saul David z Univerze v Buckinghamu, dr. Emma Butcher in dr. Paul Moore z Univerze v Leicesteru, dr. Claire Hubbard-Hall z univerze Bishop Grosseteste, dr. Lisa Pine z londonske univerze South Bank, Dronyeka Nubia z Univerze v Nottinghamu in dr. Joseph Cronin z univerze Queen Mary v Londonu. Svoje strokovno znanje predstavljata tudi voditelj in pisatelj James Holland, avtor knjige 'The War In The West', in profesor Frank Mcdonough, avtor knjige 'The Hitler Year'.

 

Serija Hitler: Odštevanje do vojne bo premierno prikazana na kanalu Viasat History, in sicer v soboto, 4. decembra, ob 21.00.





















osmrtnice smrtovnicejastuci